Sylvester János 1541-ben Sárváron megjelent Új Testamentumának hasonmás kiadásaA könyvtár már megalakulásától fogva gyűjtött Sárvárral és környékével kapcsolatos kiadványokat, de a helyismereti irodalom szervezett gyűjtése, feldolgozása ténylegesen az 1970-es években kezdődött el.
A gyűjtemény Vas megye történetével, jelenével kapcsolatos összefoglalásokat, az egykori sárvári járás községeihez, és a jelenlegi sárvári kistérséghez kapcsolódó irodalmakat, helyi vonatkozású személyekről szóló, vagy általuk írt munkákat tartalmaz.
A gyűjtemény több mint 1000 könyvből, több száz folyóiratkötetből, aprónyomtatványokból, fényképekből, lapkivágatokból, mikrofilmekből és CD-ROM-ok-ból áll.
Külön megemlítendő a több mint 500 darabos kéziratgyűjtemény, mely pályamunkákat, szakdolgozatokat, pályázatokat és egyéb nem sokszorosított írásokat tartalmaz. A kéziratok tanulmányozhatók helyben, lehet belőlük jegyzetelni, ellenben nem fénymásolhatók.

A helyismereti gyűjtemény anyagáról - az aprónyomtatványok és a fényképek kivételével - a honlapunkról is elérhető könyvtári adatbázisból lehet tájékozódni, míg az utóbb említettekről a könyvtárosok nyújtanak információt.